SZC logo

Mátészalkai Szakképzési Centrum

OM kód: 203059/006 | 4300 Nyírbátor Füveskert u. 9.

Intézmény logo

Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Pék

Pék illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Állóképesség, ügyes mozgás, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • átvételi és raktározási feladatokat végez;
  • nyersanyagot, készterméket vizsgál, gyártásközi ellenőrzést végez;
  • eszközöket használ, gépeket és berendezéseket kezel;
  • előkészítő műveleteket végez;
  • tésztát készít;
  • tölteléket készít;
  • feldolgozza a tésztát;
  • tésztát keleszt;
  • tésztát süt;
  • befejező műveleteket végez;
  • készterméket kezel, csomagol;
  • adminisztrációs munkát végez.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

  • Vizsgajelentkezési lap (és ha van kapcsolódó kérelem) eredeti példányának eljuttatása a vizsgaszervezőhöz
  • A szakmai vizsga megkezdésének feltétele a portfólió elkészítése, valamint a vizsgaközpontnak történő leadása a szakmai vizsga megkezdése előtt legalább 10 nappal. A vizsgaközpont a portfólió leadására korábbi időpontot is meghatározhat.
  • Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése.

Segédlet PORTFÓLIÓ készítéshez (Forrás: KKK)

Ágazat megnevezése:

Élelmiszeripar - 05

Szakma megnevezése, száma:

Pék - 4 0721 05 11

Vizsgára bocsátás feltétele?

igen/nem

Leadás határideje:

szakmai vizsga megkezdése előtt legalább 10 nappal

Vizsgát megelőzően értékelésre kerül-e?

igen/nem

Projektvizsga része?

igen/nem

Portfólió típusa:

dokumentumgyűjtemény/prezentáció

Portfólió szakmai dokumentumainak száma NAPPALI képzésben:

4 db (1 db/félév) szakirányú képzés alatt

Portfólió szakmai dokumentumainak száma FELNŐTT képzésben:

3 db (1 db/félév) szakirányú képzés alatt

KKK által javasolt tartalmi és formai követelmények:

  • A portfólió egy rendezett dokumentum, amely 4 részből áll.
  1. bemutatkozás
  2. célkitűzés
  3. szakmai dokumentumok gyűjteménye: a vizsgázó tudását, teljesítményét, fejlődését, attitűd tulajdonságait, felelősségét bemutató bármilyen szöveges, fotós, animációs, filmes, prezentációs elemeknek a gyűjteménye. Közvetlenül a szakmai munkához köthető dokumentumok az oktatói, képzőhelyi dicséretek, versenyeredmények, elkészített produktumok fényképei, projektmunka folyamatát bemutató dokumentumok, szakmához köthető rendezvények, kiállítások, múzeumlátogatások dokumentálása. A portfóliónak tartalmaznia kell a vizsgázó által legalább egy idegen nyelven tanulmányozott idegen nyelvű szakmai dokumentumot.
  4. összegzés: annak összefoglalója, hogy a portfólió tartalma miben szolgálja a vizsgázó szakmai fejlődését.
  • A portfólió formai követelményei:
  • A szöveges rész Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, másfeles sortávolság, sorkizárás, 2,5 cm-es margó.
  • A dokumentumokban szereplő táblázatok, ábrák, fényképek, animációk, filmes elemek forrását jelölni kell.
  • A dokumentumok készítéséhez felhasznált forrásokat (könyvek, folyóiratok, internetes források, egyéb források) a dokumentum végén fel kell tüntetni.

A portfólió formája, hitelesítése:

 A portfólió elektronikus vagy írott formában készült dokumentáció, amelyet a szakképző intézmény által biztosított felületen, vagy egyéb, a szakképző intézmény által meghatározott módon tárol a vizsgázó. A dokumentumok valódiságát a szakmai oktatást végző intézménynek hitelesíteni kell a vizsgát megelőzően.


Partnereink

SZC logo

Mátészalkai Szakképzési Centrum


Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

4300 Nyírbátor Füveskert u. 9.

Telefon: +36 (42) 281-297

E-mail: szakkepzo@bethlennyirbator.hu

OM azonosító: 203059/006


2024Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium